Subsidieregeling op elektrische auto's

Om de verkoop van elektrische auto's te stimuleren heeft de Nederlandse overheid een subsidieregeling ingesteld die het kopen van een elektrische auto nu nog aantrekkelijker maakt. Zo krijg je bij de aanschaf van een nieuwe elektrische auto nu € 4.000 overheidssubsidie en bij een gebruikte elektrische auto € 2.000 subsidie. Deze subsidieregeling is ook geldig in combinatie met private lease of een financiering, waarbij de subsidie € 83 per maand bedraagt.


Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren (SEPP)

Subsidieregeling elektrische auto's - Blok 1

Koop of private lease je als particulier in Nederland op of na 4 juni 2020 een volledig elektrische personenauto in de kleinere of compacte middenklasse, dan kom je in aanmerking voor de Subsidie Elektrische Personenauto's Particulieren (SEPP). Deze subsidieregeling is beschikbaar voor nieuwe elektrische auto's (€ 4.000), maar ook voor gebruikte elektrische auto's (€ 2.000). Voldoe je aan de voorwaarden dan kun je eenmalig gebruik maken van deze overheidssubsidie op elektrische auto's. De subsidieregeling loopt van 1 juli 2020 tot 1 juli 2025, tenzij het budget eerder op is. 

Met deze regeling wil het kabinet rijden in een volledig elektrische auto aantrekkelijker maken. De voordelen van elektrische auto's zijn dat deze tijdens het rijden geen broeikasgassen uitstoten, daarnaast energiezuinig zijn, goed voor het klimaat en bijdragen aan schone lucht. Met deze subsidie wordt het prijsverschil tussen een elektrische auto en een benzine of dieselauto kleiner. Ook de gebruikskosten van een elektrische auto zijn lager. In combinatie met vrijstelling van wegenbelasting tot 2025 wordt een elektrische auto ook in de (kleinere en compacte) middenklasse segmenten aantrekkelijk.


Subsidieregeling elektrische auto's - Blok 2

Welke elektrische personenauto's komen in aanmerking?

Wil je als particulier gebruik maken van deze subsidieregeling, dan moet de elektrische personenauto voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • 100% elektrische personenauto's met een actieradius van minimaal 120 kilometer.
 • De catalogusprijs is niet lager dan € 12.000 en niet hoger dan € 45.000.
 • De auto is als elektrische personenauto geproduceerd en mag niet zijn omgebouwd tot elektrische auto.

Subsidiebedragen

De subsidiebedragen voor elektrische auto's die aan de voorwaarden voldoen zijn voor 2020 en 2021 als volgt:

 • Nieuwe elektrische personenauto (kopen of private lease) = € 4.000
 • Gebruikte elektrische personenauto (kopen of private lease) = € 2.000

Hoe kan ik de subsidie aanvragen?

Vanaf 1 juli is het mogelijk om een subsidieaanvraag in te dienen voor een elektrische personenauto die aan de voorwaarden voldoet. Je kunt de subsidie pas aanvragen, nadat je een koop- of private leaseovereenkomst hebt gesloten. Koop- of private leaseovereenkomsten met een datum op of na 4 juni 2020 komen in aanmerking voor subsidie. Belangrijk is wel dat een subsidieaanvraag binnen 60 dagen na ondertekening van de koopovereenkomst moet worden ingediend.

Welke gegevens heb ik nodig voor de subsidieaanvraag?

Voor de subsidieaanvraag moet je de volgende gegevens indienen:

 • Naam, adres, e-mailadres en het burgerservicenummer
 • DigiD
 • De catalogusprijs van de personenauto op de datum van ondertekening van de koopovereenkomst.
 • Merk, model (handelsbenaming) en type van de personenauto die op de koop of private leaseovereenkomst staat.
 • Datum ondertekening koop of private leaseovereenkomst. Houd voor de zekerheid uw digitale overeenkomst bij de hand.
 • IBAN bankrekeningnummer

Wil je graag een subsidieaanvraag doen, lees dan goed de voorwaarden en doorloop het stappenplan op de website van de RVO.

Subsidie aanvragen


De informatie in dit nieuwsbericht was actueel op de datum van publicatie. Wijzigingen in modellen, uitvoeringen, prijzen, technische specificaties, afbeeldingen, of andere informatie zijn te allen tijde voorbehouden. Aan de inhoud van dit nieuwsbericht kunnen geen rechten worden ontleend.